Messilä Golfin Historia

 

Messilän golfkenttä on saanut nimensä kartanolta, jonka tiluksista alue on lohkottu itsenäiseksi tilaksi ja yhtiöksi. Ensimmäinen maininta Messilän-kylästä on historiankirjoissa jo vuodelta 1403. Siis samoihin aikoihin, kuin golf sai alkunsa emämaassaan Skotlannissa. Alun perin Messilä on saanut nimensä todennäköisesti 1460-luvulla kylässä asuneen Heyn Messisson -nimisen lautamiehen mukaan.  Vuonna 1635 Messilästä tuli ratsutila, kun Margareta ja korpraali David Reid ottivat tilan hoitoonsa. Vuonna 1781 Messilä vaihtoi omistajaa, kun Peronin suku menetti tilan korttipelissä Hollolan Uskilan kylästä kotoisin olevalle rusthollinpoika Kaarle Polonille. Tänä päivänä Messilän kartanossa sijaitsevat lähimmät majoituspalvelut.

Messilän Golf ry on perustettu vuonna 1988. Ensimmäiset lyönnit, tällä Salpausselän harjulle rakennetulla kentällä lyötiin kuitenkin vasta 1990. Ennen kentän avaamista ehdittiin seuran ensimmäiset mestaruuskilpailutkin pelata Imatralla. Golfia pelattiin Hollossa kuitenkin jo kauan ennen Messilän aikaa. Päijät-Hämäläisen golfin avauslyönnit lyötiin nimittäin jo 50-luvun lopussa Hollolan lentokentällä.

Sieltä golfarit siirtyivät 60-luvun puolivälissä Lahden Mukkulaan ja edelleen Takkulaan. Eihän lahtelaisten golfareiden kenttä voinut sijaita Hollolassa. Tuolloin kentän uudeksi sijoituspaikaksi oli Mukkulan ja Takkulan lisäksi myös Messilän alapellot.

Haaveena Kartanon ja golfkentän synergia

Ajatus golfin pelaamisesta Messilän mailla heräsi uudelleen henkiin 1970 –luvulla. Lehmistä ja maanviljelyksestä luopuneen Kartanon mailla olisi tilaa ja lajina golf sopisi lomakeskuksen palveluihin talvisen laskettelun vastapainoksi mainiosti.

Keskustelua kentän lopullisesta sijoituspaikasta käytiin pitkään. Ensimmäisessä suunnitelmassa kenttä kierteli Kartanon alapelloilla ja nousi välillä jyrkästi rinteitä ylös. Suunnitelma osoittautui kuitenkin monessakin mielessä kuitenkin toteuttamiskelvottomaksi; siirtymät väyliltä toiselle olivat liian pitkiä, eikä ensimmäistä yhdeksikköä saatu päättymään Kartanolle.

”Viimeistään tuon ensimmäisen suunnitelman romutti tien uusi linjaus, jossa aiemmin Kartanon pihan läpi kulkenut tie siirrettiin kulkemaan peltojen keskelle. Suunnitelma oli myös kustannusrakenteeltaan erittäin raskas, sillä kenttää jouduttiin siinä venyttämään aina Laason ala-aseman taakse. Kentästä olisi tullut myös fyysisesti erittäin rankka. Tässä vaiheessa kuvaan astui mukaan myös Aarre Lukka, jonka ehdotuksesta uusi suunnitelma pyydettiin arkkitehti Kosti Kuroselta. Hän puolestaan ehdotti kentän sijoituspaikaksi hotellin takana olevaa mäntykangasta.”, kertoo Kyösti Toivonen Messilän Historiikissa.

Golfkentän rakentamiseen Messilään liittyi myös haave Kartanon ja kentän synergiasta. Kesäisin Kartanon oli tarkoitus palvella ruokailevia golfareita ja talvella synergiaetuna olisi ollut range, joka oli tarkoitus täyttää asuntovaunuilla.

”Pyrimme alkuaikojen ruokatarjonnalla ohjaamaan heitä Kartanoon syömään, mutta se ei kuitenkaan onnistunut. Golfklubin ja Kartanon välinen etäisyys osoittautui lopulta kuitenkin liian pitkäksi. Valikoiman parantuessakin pelaajat jättivät klubin palvelut väliin ja söivät mieluummin omia eväitään tai menivät kotiin syömään. Klubin käyttö oli pettymys”, kertoi puolestaan Kaarina Toivonen.

Punainen tupa ja perunamaa

Kun kentän sijainti hotellin takana olevalla mäntykankaalla varmistui, alkoi pohdinta klubirakennuksen paikasta. Toivosten ensisijaisena lähtökohtana oli hyödyntää kartanon läheisyyttä sekä sen tuomia synergiaetuja. Nykyisellä klubin paikalla sijainneen torpan pihapiiri suurine pihakoivuineen oli näin luonnollinen valinta. Klubirakennuksen suunnitteli lahtelainen arkkitehti Pauli Lindström.

”Pihamaan punainen mökki on yksi torpan rakennuksista ja harjoitusviheriön vieressä olevan grillikatoksen alla on tuon torpan, erittäin syvä kaivo. Lopullinen paikka ratkesi, kun Kaarina ja Kyösti ihastuivat pihan isoihin koivuihin” muisteli kentän rakennusurakkaa johtanut, ja myöhemmin seuran monivuotisena puheenjohtajana ja kapteenina toiminut Aarre Lukka.

Kosti Kuronen suunnittelema kenttä valmistui melko lailla alkuperäisen suunnitelman ja avauslyönnit lyötiin 19.8.vuonna 1990. Suunnittelutyö oli Kuroselle mieluisa ja tavoitteena oli suunnitella kenttä maiseman ehdoilla.

”Mulla oli kova kunnianhimo saada se onnistumaan, koska vaimo oli kotoisin Pyhäniemen kartanosta, siitä Messilän naapurista. Taisi se anoppikin silloin sanoa, nyt Kosti pitää tulla kaunista jälkeä, ettei tarvitse hävetä. Ja kyllä mun täytyy sanoa, että Messilän kenttä on edelleen yksi parhaista suunnittelemistani kentistä.”, muistelee Suomeen kaikkiaan seitsemänkymmentä kenttää suunnitellut Kuronen Messilä Golfin historiikissa.

Ensimmäinen suurempi muutos oli pari vuotta avajaisten jälkeen ykkösväylällä tehty kallion leikkaus. Seuraava suurempi remontti oli nykyisen viitosväylän silloisen viheriön alla olleen kallion räjäytys ja viheriön korjaus.

Valmista tuli

Vuonna 2004 Lassi-Pekka Tilanderia pyydettiin tekemään koko kentän kehittämisestä pitkän tähtäimen suunnitelma ja ehdotus kentän päivittämisestä nykyisille vaatimuksille.

Vuosina 2007–2008 suunnitelmasta toteutettiin kahdeksan viheriön uudistukset. Näistä ehkä suurin ja näkyvin muutos oli kaksoisviheriön poistuminen.

Mittavan, vuonna 2012 päätökseen saatujen muutostöiden jälkeen Messilä tarjoaa pelaajille entistäkin enemmän pelillisiä haasteita. Kokonaisuuden kruunaa, tuon punaisen torpan perunamaan reunamille rakennettu klubirakennus ja sen idyllinen pihapiiri.

Klubirakennuksen ravintola ja ykköstiin viereiset koulutustilat remontoitiin talven 2016–2017 aikana.

Tapahtumahistoriaa Messilässä

Messilän hole-in-one luettelo

Klubitoimikunnan sivuilla lisää tapahtumista ja menestyksestä vuosien varrelta