Messilä golf on nyt toisena suomalaisista golfkentistä selvittänyt hiilijalanjälkensä 2018, josta oheinen raportti. Tavoitteeseen kohti hiilineutraalia golfkenttää on tällä hetkellä ilmoittautunut kaikkiaan noin 35 kenttää, joten todennäköisesti jo kaudelta 2019 saadaan muiden kenttien vertailulukuja mukaan. Tärkeintä kuitenkin on seurata kehitystä vuositasolla oman kentän luvuissa.
Raportin sivulla 5 päästökokonaisuudet ovat luokiteltuna kolmeen ryhmään, joista ensimmäiseen voimme ehkä helpoiten vaikuttaa jatkuvilla valinnoilla.
Ryhmän 2 energiatuotannon osalta olemme Messilässä jo tehneet merkittäviä valintoja, kuten uuden 2014 rakennetun huoltohallin lämmöntuotanto, joka toteutetaan maalämmöllä (lämpökaivot ja tilakohtainen säätely). Klubitalomme on vanha rakennus ja alunperin rakennettu kesäkäyttöön. Rakennuksen eristystä parannettiin 2008–2010 saneerausten yhteydessä. Tällä hetkellä vaikuttava toimenpide on entistä tehokkaampi lämpötilavalvonta ja lämmityskeinot (nyt käytössä ovat ilmalämpöpumput, peruslämpö sähköllä). Kentän kasteluun tarvittavan sähkön kulutukseen vaikuttavat vuositasolla säävaihtelut. Veden ja sähkön kulutusta on vaikeampi pudottaa kentän laatutasoon vaikuttamatta. Kokonaisuudessaan kuitenkin tässä ryhmässä voidaan vaikuttaa siihen millä tavalla tuotettua energiaa käytetään.
Ryhmän 3 osuus on mielenkiintoinen ja myös eniten kuormittava. Materiaalihankintojen välimatkoissa voidaan tehdä valintoja, mutta selkeästi suurin yksittäinen kuormitus tulee pelaajien matkustamisesta kentälle. Kentän toiminnan hiilijalanjäljestä pelaajien liikkuminen aiheuttaa 72,5 %, joka näkyy sivun 7 piirakassa. Tämä on asia, johon voimme ehkä vaikuttaa markkinoinnin kautta positiivisella tavalla. Samalla tuo luku antaa mittasuhteet syytöksille golfkentän aiheuttamista ympäristöhaitoista, kun huomioidaan, että valtaosaan muistakin harraste lajeista siirrytään omalla autolla.
Sivun 8 piirakasta on jätetty pelaajien kulkemisen aiheuttama kuorma pois, jolloin muu kuormitus saa selkeämmin keskenään hahmottuvat mittasuhteet. Sähkö ja työkoneiden käyttö vievät kakusta suurimmat lohkot. Sähkön osalta tilanne todettu Ryhmän 2 kohdassa. Työkoneiden käytön optimointi on tärkeää, vaikka jo nykyisellään meillä on käytössä tarkat ja kirjatut leikkausohjeet väylien ja viheriöiden ajoon sekä väylien välillä siirtymiseen, eli leikkuujärjestykseen. Optimoimme jatkuvasti myös lannoitteiden ja kasvunsäätö aineiden käyttöä suhteessa työkoneiden-/henkilötyötuntien määrään ja vaikutusta kokonaiskustannuksiin/ haluttuun laatutasoon.
Sivun 9 avainluvut antavat tulevaisuudessa vertailuarvoja muiden kenttien lukuihin, sekä omaan kehitykseen vuosi vertailussa. Vuotuiset sään vaihteluiden aiheuttamat erot selittyvät varmasti jatkossa samansuuntaisia vertailussa muiden kenttien kanssa. Omassa vertailussa päästöjen vähennystä tavoitellaan edelleen saavutettavaksi päivittäistoiminnan valinnoilla.
Tässä kartoituksessa ei vielä oteta kantaa siihen, toimiiko golfkenttä toisin päin myös hiilinieluna? Varmasti sekin osuus saadaan tulevaisuudessa todennettua. Kuitenkin se, että lainat on maksettava takaisin, pätee myös luonnonvarojen käytössä. Kannetaan osaltamme vastuu siitä,
tj Arja Byman