Pro Marko Kumm

Intohimoinen opettaja

Messilän pro Marko Kumm ei usko, että proksi ajaudutaan. Siihen täytyy olla intohimoa.

– Kun on pro ei riitä, että olet hyvä yhdessä asiassa. Ei riitä, että olet hyvä golfin pelaaja, eikä riitä että olet hyvä opettaja, jos et osaa pelata golfia. Pitää olla yhdistelmä vähän kaikkea ja lisäksi pitää olla vähän onnea, että sulaudut seuraan.

Kumm huomauttaa, että uuteen seuraan sopeutuminen ei ole aina aivan helppoa. Ennen kuin Kumm ehti pitää ensimmäistäkään tuntia, häntä ehdittiin pelotella, ettei Messilässä kukaan mitään tunteja halua ottaa. Kumm on osoittanut epäilyt vääriksi. Hän on opettanut Messilässä vuodesta 2008.

– Tokaisin takaisin, että tulen paikasta jossa on 100 jäsentä joista 30:a oli aktiivisia ja tienasin siellä opettamalla elantoni kaksi vuotta. Messilässä on yli tuhat jäsentä, että kuvittelisin selviäväni.

Kummin historia golfiin on pitkä ja alkaa lapsuuden juniorikilpaurasta. Paha loukkaantuminen pakotti hänet kuitenkin pitämään taukoa. Kumm pääsi Vierumäelle opiskelemaan liikunnanohjaajaksi.

– Aloin autella siellä juniorien ohjaamista. Siitä se idea lähti. Tajusin, että tämähän on kivaa. Pystyn tekemään tätä ja tykkään tästä.

Ylpeyden aihe

Kummin seuraava askel oli käydä Golfliiton PGA-kurssit ja hankkia tätä kautta pätevyydet opettaa golfia. Hän kävi myös vaihdossa Englannissa opiskelemassa lajista lisää. Suomeen palaamisen jälkeen palaset loksahtivat paikalleen. Kumm alkoi opettaa ensin Saarenmaalla ja siirtyi siitä Messilään.

– Ajattelin, että totta kai lähden tuohon hommaan. Kyllä täällä paljon sai tehdä töitä, että sai ihmiset luottamaan opetukseen. Olen ylpeä siitä, että olen pystynyt tulemaan tällaiseen seuraan ja pysymään täällä. Ihmiset luottavat minuun ja käyvät tunneilla.

Messilän juniorien määrä on kasvanut huimasti melko lyhyessä ajassa ja hetki sitten saavutettu Laatuseura-tunnustus on hyvä osoitus siitä, että asioita on kehitetty oikeaan suuntaan, mutta Kumm toteaa, että tavoitteita riittää lisää.

– Se miksi täällä ollaan, on se, että asiat ovat menneet joka vuosi eteenpäin ja yritämme tehdä tästä niin hyvän seuran kuin pystymme. Tavoite on olla paras junioriseura.

Kumm kuvailee, että valmentaminen on hänelle mieluisaa, koska urheilu on aina ollut niin oleellinen osa hänen elämäänsä. Hän kuvailee tienneensä aina, että päätyy tekemään jotain urheiluun liittyvää.

– Minulla on kova motivaatio ja intohimo tehdä töitä. Tiesin aina, ettei minusta tule konttorissa istujaa, mutta tähän työhön ei mielestäni ajauduta. Tähän täytyy olla se intohimo ja minulla se on suuri. Tämä on minulle elämäntyö.

Koulutus ja valmiudet

2006  Liikunnanohjauksen LOP peruskurssi (Kisakallio Sports Institute)

2006  Uinti ohjaajan peruskurssi (Kisakallio Urheiluopisto)

2006  Kuntosali ohjaajan peruskurssi (Kisakallio Urheiluopisto)

2006 Valmennuksen kurssi 1. (Kisakallio Urheiluopisto)

2006 Liikunanohjauksen perustutkinto, 2008 (Vierumäki Urheiluopisto)

2007– Golfohjaajan peruskurssi – GOPK (Suomen Golfliitto)

2007– Golfohjaajan koulutus – GOK (Suomen Golfliitto)

2007– Tuomarikoulutus: 1-taso: seuratuomari (SGL)

2007–2008 Valmennus/golfkenttä/hotelli yhteistyössä (Devere Golf Academy)

2008–2009 Golfin Lajitutkinto GLT (SGL/PGA)

2011 Estonian PGA Trainee (Estonian PGA)

2012 Valmentajan ammattitutkinto  (SGL/PGA)

2013 Suomen Golfliiton ja PGA:n  4 + 5 tason koulutus

+ monia muita lajikohtaisia koulutuksia

Kielitaito

Suomi, Eesti, Englanti ja Ruotsi

Työkokemus

2000–2002  Apuohjaaja – AGK Hämeenlinna

2007  Junioriohjaaja – Vierumäki

2008  Assistant Pro/tutkimustyö – Devere Academy, Englanti

2008–2010  Head Pro – Golf Opettaja, PGA Trainee – Saare Golf

2011– Head Pro – Golf Opettaja, PGA – Messilä Golf