Messilä Golf Oy:n kahdeskymmeneskuudes toimintavuosi on päättymässä. Voimme olla ylpeitä Messilä golfin nykytilanteesta. Lokakuun lopulla pidetyssä SGKY:n, eli Suomen Golfkenttien omistajien yhdistyksen syysseminaarissa yhdistyksen puheenjohtaja Hans Weckman jakoi suomalaiset golfkentät kolmeen ryhmään: ”Meillä on 20 kenttää jotka voivat hyvin, 20 jotka voivat huonosti ja loput jäävät siihen väliin”. Ei ole epäilystäkään siitä mihin Messilä sijoittuu, kirkkaasti näiden kahdenkymmenen hyvinvoivan kentän joukkoon.

Nyt, kun tähän ajanjaksoon sijoittuu monta riskitekijää, voimme todeta, että olemme Messilä golfissa hyvissä ajoin hoitaneet yhtiön, kentän ja pelaamisen näkökulmasta suuret riskitekijät pois. Kaikki Messilä golfin osakkeet on myyty jo vuosia sitten, eikä yhtiöllä ole myymättömien osakkeiden aiheuttamaa taloudellista riskiä.

Vaikka meilläkin osakkeiden hinnat ovat laskeneet muiden mukana ja perustajasukupolvi on nyt ikääntymässä ja jättämässä lajin, on tässä tilanteessa myös valoisa puoli, jos niin halutaan ajatella. Golf on harrastus, jonka perustamisen kustannukset on Suomessa maksettu yksityisin varoin. Ensimmäinen sukupolvi maksoi korkeamman hinnan, mutta useimmissa tapauksissa on nyt lajista luopuessaan myös nauttinut neljännesvuosisadan upeasta lajista, golfin harrastamisesta. Lajin harrastaminen on varmasti kohentanut niin fyysistä kuin henkistäkin hyvinvointia, tuonut uusia ystäviä, verkostoitumista, elämyksiä joiden hintaa ei voi rahassa määritellä.

Pelioikeuden siirtyminen seuraavalle sukupolvelle tapahtuu nyt edullisin hinnoin.  Positiivista ilmiössä on se, että olemme saaneet viime vuosina vuosittain noin kolmekymmentä nuoremman sukupolven edustajaa omistajiimme. Monella heistä ei varmasti olisi ollut mahdollisuutta ostaa osaketta, jos hintataso olisi pysynyt korkeana. Jatkuvuuden kannalta omistajien nuortuminen on erittäin positiivinen asia. Sille tosiseikalle Suomessa emme voi mitään, että valtaväestön ikääntymisellä on tulevaisuudessa suuret kerrannaisvaikutukset.

Tällä hetkellä olisi haasteellista käynnistää kentän perusparannusprojekteja ja tehdä suuria investointipäätöksiä. Siinä suhteessakin toimimme ajoissa, kenttä ja puitteet ovat niin hyvässä kunnossa, että monta tulevaa vuotta selvitään perushoidolla ja maltillisilla korjaustoimenpiteillä tarpeen mukaan. Vuotuinen käyttömaksumme on varsin kohtuullinen tehtyjen investointien rahoituskulut mukaan lukien. Kuluneen kauden tulos oli budjetoitua parempi. Säästöt saavutettiin tiukalla talouden pidolla ja työn ohjauksella.

Kun pohditaan Messilä golfia yhteisötasolla pelaamisen näkökulmasta, on seuratoimintamme pitkä historia ja toiminnan segmentoituminen sellaisella pohjalla, että toiminnallisiin kehityshaasteisiin on helppo reagoida.

Suurin haaste seuratoiminnan puolella on juniorivalmennuksen talouden turvaaminen. Junioritoiminnan tuki on perinteisesti saatu pääosin yrityssponsoroinnin kautta ja kiristyneellä taloudella on vaikutus yritysten mahdollisuuksiin tukea junioritoimintaamme. Toiminnallisesti juniorivalmennus on hyvällä mallilla Marko Kummin ohjauksessa, kuten kaudella saavutettu junioreidemme kilpailumenestys kertoo.

Kausi on päättymässä, pelikierroksia kertyi n. 30.000, joista 26.500 omien osakkaidemme ja jäsentemme kierroksia. Messilä golf on osakaskenttä ja osakkaan edut vahvistuvat myös tulevaisuudessa.

Suuri kiitos tästä kaudesta teille kaikille ja iloisiin näkemisiin taas keväällä, kauden 2016 valmistelut ovat jo vauhdissa.

Toimitusjohtaja Arja Byman